ΑΘΗΝΑ: 11/07/2017

Αρ.Πρωτ.:1368

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχέδιο που έρχεται να δώσει ένα βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα εργασιακά δικαιώματα φαίνεται ότι αρχίζει να υλοποιεί η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, με πρόσχημα την μείωση του λειτουργικού κόστους για λογαριασμό των ‘’νέων επενδυτών’’.

Οι πρώτες πράξεις του δράματος για το καθεστώς που θέλουν να εφαρμόσουν σε όλους μας άρχισε να φαίνεται με τους ακραίους και τρομοκρατικούς όρους που επιβάλουν στις νέες συμβάσεις των συναδέλφων μας γιατρών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται συνάδελφοί μας που, επειδή, αναδεικνύουν προβλήματα του Νοσοκομείου, υφίστανται συνεχείς διώξεις και βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους, με αλλαγές τμημάτων απασχόλησης και αυθαίρετη αλλαγή του καθηκοντολογίου τους. Καθόλου τυχαίο το γεγονός πώς πρόκειται για συνδικαλιστές και εργαζόμενους με ενεργή παρουσία στο σωματείο.

Το τμήμα, άλλωστε, Νοσηλευτικής Διεύθυνσης, στελεχωμένο με ηγεσία γνώριμη από εποχή Λιαρόπουλου και με γνωστή τακτική υλοποιεί έντεχνα και αθόρυβα το νέο μοντέλο που η Διοίκηση επιθυμεί να εφαρμόσει στις εργασιακές σχέσεις. Αλλάζει ειδικότητες, παραβιάζει εκ του νόμου προβλεπόμενα καθηκοντολόγια και καθαιρεί εργαζομένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα των ασθενοφόρων, στο οποίο, αμέσως μετά την μαζική απομάκρυνση συναδέλφων από αυτό, έχουμε νέες προσλήψεις με ελαστικές μορφές εργασίας. Για ακόμη μία φορά η διοίκηση προβαίνει σε προσλήψεις, προσποιούμενη ότι δεν γνωρίζει πως δικαστική απόφαση δικαίωσε συνάδελφο, οδηγό ασθενοφόρου, και έκρινε άκυρη την απόλυσή του, επιβάλλοντας την επαναπασχόλησή του μαζί με άλλους 23 συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων.

Επίσης καμία αξία δεν δίνει η εργοδότρια εταιρεία μας ούτε στα πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας και εμμένει στις μονομερείς παράνομες αποφάσεις της περί κατάργησης των μειωμένων ωραρίων, παρά το γεγονός ότι αυτά αποτελούν όρο των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Ντυνάν.

Τέλος αδράνεια παρατηρούμε και αναφορικά με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η ΗΜΙΘΕΑ είναι διάδοχος εργοδότης του ΚΙΕΝ υπεισερχόμενη σε όλες τις υποχρεώσεις του πρώην εργοδότη όσο αναφορά τις εργατικές αξιώσεις των εργαζομένων μεταξύ των οποίων την αποπληρωμή όλων των οφειλομένων μισθών και αναδρομικών. Και ενώ εμείς επιδιώκουμε μία από κοινού προσέγγιση του ζητήματος, η εργοδότρια εταιρεία μας ΗΜΙΘΕΑ και ο βασικός της μέτοχος Τράπεζα Πειραιώς, μάλλον προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, με συναντήσεις που επίκεινται να λάβουν χώρα, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν προγραμματίζονται αλλά με την συνολική στάση τους αυτή φροντίζουν και να την πυροδοτούν.

Προφανώς αυτή είναι η απάντηση της ΗΜΙΘΕΑΣ και της Τράπεζας Πειραιώς για τα όσα αναδεικνύονται μέσα από το υπόμνημα που κατέθεσε το σωματείο μας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας και εξετάζει μεταξύ άλλων και τον τρόπο που ανέλαβε το Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ο διάδοχος εργοδότης, μέσα από έναν «εμπνευσμένο» και πλήρως ελεγχόμενο πλειστηριασμό, κατά τα προβλεπόμενα στο περιβόητο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΚΙΕΝ, Τράπεζας Πειραιώς και Υπ. Υγείας.

H σύνθεση του νέου ΔΣ όπως αυτή ανακοινώθηκε άλλωστε δηλώνει έμπρακτα την επιβράβευση της Τράπεζας Πειραιώς σε όσους πρωταγωνίστησαν και στους αρωγούς τους που κινήθηκαν επιδίωξαν και πέτυχαν να χαθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και να περάσει εξολοκλήρου στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Το ΣΕΝΕΝ αιτήθηκε και πέτυχε σύγκλιση τριμερούς επιτροπής στο Υπ.εργασίας για σήμερα Τετάρτη στίς 13: 00 μ.μ. προκειμένου να συζητηθούν και να παρθεί ξεκάθαρη θέση απο την πλευρά της Πολιτείας για τα δίκαια αιτήματα μας τα οποία και θα αναπτύξουμε ενώπιον του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου ζητώντας την παρέμβαση όπου χρειαστεί των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους προκειμένου να αναχαιτιστεί στο βαθμό που εφαρμόζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΝΕΝ