Αθήνα, 29/09/2017

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:1381

Προς: ΔΣ ΗΜΙΘΕΑΣ

Κοινοποίηση : Πρόεδρο ΕΝΗC κ. Τσιαπάρα Γεράσιμο

Δ/ντα Σύμβουλο ΕΝΗC κ. Χαραμή Θεμιστοκλή

Δ/ντρια Νοσηλευτικης κ. Δαληγγάρου Όλγα

Δ/ντη Ανθρωπίνων Πόρων κ.Επαμεινώνδα Καραβά

Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Εργαζόμενους ΕΝΗC

Προς μεγάλη μας έκπληξη και εντελώς συμπτωματικά πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την ύπαρξη Περιγραφής Θέσης Εργασίας για την ειδικότητα του Οδηγού Ασθενοφόρου/ Τραυματιοφορέα!! Συγκεκριμένα με αφορμή τη συζήτηση Εργατικής Διαφοράς ενώπιον της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των εγγράφων που προσκομίσατε, προς τεκμηρίωση των απόψεών σας, περιλαμβανόταν και ένα έγγραφο, που έφερε δήθεν «ημερομηνία ισχύος» την 28-11-2014, ήτοι λίγες μέρες αφότου αναλάβατε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ως διάδοχος εργοδότρια εταιρεία. Επί του εγγράφου αυτού αναφέρονται λεπτομερώς οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες που υποτίθεται ότι έχει ο εργαζόμενος στη θέση αυτή.

Η έκπληξή μας, βεβαίως, υπήρξε μεγάλη, όχι μόνο διότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων, αλλά και διότι λίγες ημέρες πριν, όταν στα πλαίσια κατάρτισης Κανονισμού Εργασίας, θίξαμε το ζήτημα του καθηκοντολογίου, εσείς αποφύγατε κάθε συζήτηση. Τώρα «από σπόντα» πληροφορούμαστε ότι μονομερώς έχετε προβεί στη σύνταξη τέτοιου καθηκοντολογίου, τουλάχιστον για την ειδικότητα του Οδηγού Ασθενοφόρου/Τραυματιοφορέα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθεί κανένας από τους εργαζόμενους με την ειδικότητα αυτή. Απόδειξη δε του ότι οι εργαζόμενοι καμία ενημέρωση περί αυτού δεν έχουμε συνιστά περίτρανα το γεγονός ότι στην τελευταία σελίδα όπου υπάρχει χώρος για τον κάτοχο της θέσης, ο οποίος δηλώνει ότι έχει καταλάβει την περιγραφή αυτής, δεν υπάρχει καμία υπογραφή. Σε καμία βέβαια περίπτωση δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι τέτοιο καθηκοντολόγιο «κατασκευάζεται» ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά.

Ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι οργανώνετε σεμινάρια για συγκεκριμένη ειδικότητα, σε αντικείμενα άσχετα προς την ειδικότητα αυτή, προκειμένου να επιτύχετε διεύρυνση καθηκοντολογίου και σύγχυση μεταξύ ειδικοτήτων, οι οποίες ρητώς προβλέπονται εκ του νόμου και στις οποίες αποδίδονται οριοθετημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

Αν λοιπόν επιχειρείτε με τέτοιου είδους τεχνάσματα να μεταβάλετε μονομερώς τους όρους εργασίας και τα καθήκοντα κάθε ειδικότητας, μάλλον ματαιοπονείτε, ενώ σας καλούμε τέτοια έγγραφα να μην τα περιφέρετε προς δημόσιες υπηρεσίες, γιατί απλά σας εκθέτουν. Σε περίπτωση δε που αντίστοιχα έγγραφα έχουν συνταχθεί και για άλλες ειδικότητες, σας καλούμε εντός 2 ημερών από σήμερα να τα εγχειρήσετε στο Σωματείο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΝΕΝ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΚΥΡΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                           ΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ