ΑΘΉΝΑ :1/12/2017

ΑΡ.ΠΡΩΤ :1391

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Eίναι γνωστό και νομικά κατοχυρωμένο τί θεωρείται και τί προβλέπεται ως προνοσοκομειακός χώρος και τι αμιγώς νοσοκομειακός σε ένα Νοσοκομείο η Κλινική. 

Ως προνοσοκομειακός χώρος νοούνται τα ασθενοφόρα, οι κινητές ιατρικές μονάδες, αυτοκίνητα αιμοδοσίας και γενικώς κάθε μονάδα που δεν διαθέτει σταθερή βάση και έχει την δυνατότητα μετακίνησης. Σε αντίθεση με τον προνοσοκομειακό χώρο, όπως αυτός προσδιορίζεται από διατάξεις Π.Δ και αποτελεί τομέα δράσης των Διασωστών και των Οδηγών Ασθενοφόρων, οι Νοσηλευτές-τριες ,Μεταφορείς Ασθενών και παραιατρικό προσωπικό παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον αμιγώς νοσοκομειακό χώρο..

Αυτό σημαίνει πως για την διακομιδή των ασθενών με το ασθενοφόρο η μεταφορά αίματως και πλασμάτων με το ειδικό αυτοκίνητο του Νοσοκομείου αποκλειστικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν εργαζόμενοι με την ειδικότητα του Διασώστη η του Οδηγού Ασθενοφόρου.

Μεσοβέζικες λύσεις που ανακαλύπτει η Νοσηλευτική Διεύθυνση, επιβάλλοντας σε Τραυματιοφορείς η Βοηθούς Νοσηλευτές να χρησιμοποιήσουν ταξί για επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου όχι μόνο είναι πέρα του νόμου αλλά βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργαζόμενου που με βάση την σύμβασή του υποχρεούται να παρέχει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά εντός του Νοσοκομείου.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τέτοιες ανάγκες όταν αυτές προκύπτουν αποτυπώνεται ξεκάθαρα, αφού εχει παρατηρηθεί πως η υπεύθυνη νοσηλεύτρια επόπτρια δεν συμπληρώνει κάν το έντυπο εξόδου από το νοσοκομείο για τον εργαζόμενο με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος σε περίπτωση ατυχήματος η τραυματισμού του να είναι ακάλυπτος από την εργοδοσία για εργατικό ατύχημα.
Συγχρόνως η μεταφορά βιολογικών υγρών με ΔΧ αυτοκίνητο όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλα τίθεται θέμα και της ασφαλούς μεταφοράς τέτοιων υλικών όπως αυτή εχει προβλεφθεί απο τον νόμο.
Όλα αυτά αποτελούν τραγελαφικά για αυτούς που θέλουν να μας πείσουν πως γνωρίζουν τις διαδικασίες για πιστοποιήση στη διαχείριση εργασιακής υγείας και ασφάλειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός νοσοκομείου.

                                        Για το ΔΣ του ΣΕΝΕΝ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                            ΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ