ΑΘΗΝΑ: 27-10-2020

ΑΡ.ΠΡΩΤ:1619

ΤΑ ΠΑΝΩ -ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Συνάδελφοι,

Εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουμε μια πανδημία χωρίς τέλος και με καινούργια μέτρα κάθε μέρα, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι προσπαθούμε καθημερινά να επιβιώσουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε υπάρχουν και αυτοί που καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν κάθε τι στα εργασιακά και για να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο για άλλη μια φορά βλέπουμε να ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΣΕΒ, γνωρίζοντας ότι η πανδημία και ο φόβος αυτής δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης.

Επίκειται λοιπόν τις προσεχείς ημέρες Νομοσχέδιο για τα εργασιακά με στόχο την αύξηση των κερδών των εργοδοτών και την εκ νέου παραχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα με τις επικείμενες ρυθμίσεις:

  • Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη για την κάλυψη της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μίας ημέρας, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, όταν ο φόρτος εργασίας της επιχείρησης τους το επιτρέπει!

  • Αυξάνεται το πλαφόν των υπερωριών και της υπερεργασίας ανά εξάμηνο (από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 120 ώρες). Δηλαδή αυξάνεται ο χρόνος εργασίας κατά 3ώρες/εβδομάδα (από 40ωρο, σε 43ωρο!).

  • Καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, δια των οποίων θα εξαιρούνται στελέχη της επιχείρησης π.χ. Υπεύθυνοι, Προϊστάμενοι, Διευθυντές κλπ, από την αμοιβή της υπερωριακής τους εργασίας για όσες επιπλέον ώρες και αν εργάζονται.

  • Αυξάνεται η υπερεργασία, η οποία θα αμείβονται φθηνότερα.

  • Προωθείται το Ψηφιακό Ωράριο και η Ηλεκτρονική Κάρτα με καθολικό τρόπο και σε πραγματικό χρόνο. Το ωράριο των εργαζομένων θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάζει χωρίς κάποιο προηγούμενο προγραμματισμό ή προειδοποίηση του εργαζόμενου, όχι μόνο ανά εβδομάδα, αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια εβδομάδα!

  • Προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη αποφάσεων π.χ. για στάση εργασίας, απεργίας κλπ, αφού εξασφαλιστεί βέβαια η σχετική απαρτία της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να είναι έγκυρη η απόφαση.

  • Τίθεται ζήτημα αποζημιώσεων που δίνονται στους εργαζόμενους λόγω απόλυσης. Πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, χρόνια τώρα.

Συνάδελφοι,

αυτές είναι κάποιες, από τις αλλαγές που νομοθετούνται τις επόμενες ημέρες! Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η πανδημία από την καθημερινότητα μας περνάει τώρα και στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Τέλος για να μην ξεχνάμε και τους δικούς μας εργοδότες, τον ΣΕΚ δηλαδή, που είναι μόνιμα στην «κλάψα» ότι δεν έχουν τα μέλη του κέρδη και δεν μπορούν να μοιράσουν λεφτά στους επενδυτές τους, σας ενημερώνουμε ότι:

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 24/9/2020 προβλέπει ότι οι ασθενείς που δεν νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του Δημοσίου, λόγω αυξημένων απαιτήσεων σε νοσηλεία COVID-19, θα προωθούνται σε ιδιωτικές κλινικές.

Η αποζημίωση που θα καταβάλλει το Δημόσιο, θα διπλασιαστεί!

Θυμίζουμε ότι από 800 ευρώ ημερησίως που ήταν μέχρι σήμερα, με την νέα ΚΥΑ φτάνει τα 1.670 ευρώ ημερησίως, ενώ προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με περίπου 30 εκατ. Ευρώ!!

Επίσης οι αποζημιώσεις αυτές για τις Ιδιωτικές Κλινικές δεν θα υπολογίζονται στους μηχανισμούς Clawback και Rebate, αλλά θα αποτελούν καθαρά έσοδα για όλους τους κλινικάρχες.

Αυτά για να ξέρουμε ποιοι ευνοούνται από τον COVID-19…….

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ          ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΛΑΝΤΗΣ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο