ΑΘΗΝΑ:23/07/2021
ΑΡ. ΠΡΩΤ. :1662

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις 12-07-2021 περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένα επαγγέλματα, αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η αναφορά σε ελευθερίες των ανθρώπων και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αποκτήσουμε. Παρά το αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης», όμως, είναι ξεκάθαρο και συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι η προστασία της υγείας είναι ευθύνη του κράτους και κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών.

Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει τόσο το ατομικό δικαίωμα στην υγεία (5§5 Σ), η άσκηση (ή μη άσκηση) του οποίου προϋποθέτει την ενημερωμένη συναίνεση, όσο και ένα κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία (21§3 Σ), ενώ η ερμηνεία των σχετικών διατάξεων οφείλει να πραγματοποιείται υπό το φως της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (2§1 Σ).

Για να μην υπάρξει καμία σύγχυση ή παρανόηση και να είναι ξεκάθαρο σ’όλους , το Σωματείο δεν είναι κατά του εμβολιασμού αλλά και δεν διαχωρίζει τους εργαζομένους σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ο εμβολιασμός αποτελεί αναμφίβολα μέτρο προστασίας της ατομικής υγείας, αλλά αυτό δεν αναιρεί τον χαρακτήρα του εμβολιασμού ως ιατρικής πράξης που προϋποθέτει την ενημερωμένη συναίνεση του κάθε εμβολιαζόμενου χωριστά : αυτό επιτάσσουν η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Σύμβαση Οβιέδο, άρθρο 5 παρ. 1) που έχει κυρωθεί από την ελληνική έννομη τάξη (Ν. 2619/1998), το Σύνταγμα (α. 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 7 παρ. 2), ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005).

Ρεαλιστικές λύσεις υπάρχουν και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η προσπάθεια ενίσχυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η δυνατότητα υγειονομικής κάλυψης όλου του πληθυσμού και επικοινωνίας με γιατρό πριν κάποιος ασθενής προσέλθει στο νοσοκομείο, καλά χρηματοδοτημένο σύστημα υγείας με νοσοκομεία εξοπλισμένα με προσωπικό και πόρους, μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, θωράκιση όλων των συλλογικών δραστηριοτήτων (μαζικές μεταφορές, χώροι εργασίας, εκπαίδευση, κλπ)
απέναντι στις συνθήκες που ευνοούν την διάδοση του ιού .

Ας παύσουν οι ιθύνοντες να εφευρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους και να πετάνε τη «μπάλα» στην ατομική ευθύνη και ας προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Το Σωματείο μη μπορώντας να κατανοήσει την επιβολή του εμβολίου δια της βίας και γνωρίζοντας την δυνατότητα ασκήσεως του δικαιώματος του καθενός μας , θα χρησιμοποιήσει ότι νόμιμο δικαίωμα του παρέχει ο νόμος για την τροπολογία που πέρασε στην βουλή << περί υποχρεωτικού εμβολιασμού>> .

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ                    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο